Då kommer Flygvapnet i “julgransformation” över Örebro

Flygvapnet med förband från norr till söder kommer att genomföra traditionsenlig formationsflygning – julgransflygning – över delar av Sverige i december.

Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har förändrats. För att möta den snabba och oförutsägbara utvecklingen har Försvarsmakten valt att fokusera den operativa närvaron till vårt land och våra nationella intressen.

Försvarsmakten har till uppgift att försvara hela Sverige.

Att öva för att upprätthålla vår förmåga är en viktig del.Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser som Försvarsmakten kanske inte syns så ofta.

Observera att tiderna är cirkatider och rutten kan komma att ändras med anledning av lokala väderförhållanden. Flygsäkerhet har alltid högsta prioritet. Vid låg molnbas/dåligt väder går det dessutom inte att se formationen från marken. Blicka mot himlen i god tid för att inte missa tillfället. Eventuella förändringar i den planerade flygningen kommer att uppdateras på respektive förbands facebook-sidor.

Tider och rutter:

Julkulan tisdag 15 december (formationsflygning Tp 84 Hercules)

12:00, Såtenäs

12:07, Skara

12:11, Skövde

12:14, Tibro

12:18, Karlsborg

12:23, Motala

12:29, Linköping

12:35, Norrköping

12:44, Nyköping

12:58, Stockholm

13:04, Arlanda

13:09, Uppsala

13:20, Västerås

13:34, Örebro

13:40, Karlskoga

13:49, Karlstad

14:08, Såtenäs