Konstnär från Sudan får fristad i Örebro

Abdalla Basher, konstnär från Sudan får fristad i Örebro kommun. I sitt konstnärskap lyfter Basher fram mänskliga rättigheter och han blir kommunens andra fristadskonstnär. Tanken är att en konstnär som är utsatt för förföljelse och/eller censur i sitt eget hemland, ska få möjligheter att få arbeta fritt och utvecklas inom sitt konstområde i en trygg miljö.

-Det här är en väldigt viktig uppgift för oss som stad och kommun, att ta emot människor som befinner sig i situationer där de inte kan utföra sitt konstnärliga liv, säger Lennart Bondeson (KD), ordförande för Kulturnämnden i Örebro.

-Att Örebro kommun aktivt stödjer kulturutövare som är utsatta för förföljelse genom att erbjuda ett tvåårigt arbetsstipendium är ett sätt att främja konst, yttrandefrihet och demokrati. Den inbjudna konstnären bidrar med egna infallsvinklar och nätverk vilket berikar stadens konstliv, säger Elisabeth Magnusson, chef för Allmänkultur, Kultur- och fritidsförvaltningen.

Abdalla Basher är en sudanesisk konstnär som har verkat både i och utanför Sudans gränser och har vunnit priser för sitt konstnärskap. Under sin karriär har han deltagit i flertalet grupp- och separatutställningar och har bland annat ställt ut på Goethe institutet i Khartoum. Han vill fortsätta utveckla sitt konstnärskap i sin nya hemstad.

Örebro kommun har sedan 2016 haft ett fristadsprogram för utsatta kulturutövare. Örebro kommun är medlem i det internationella fristadsnätverket International CitiesofRefugeNetwork (ICORN) som organiserar det övergripande arbetet med fristäder.

Abdalla är Örebro kommuns andra fristadskonstnär efter konstnären FikretAtay som var stipendiat 2017-2019. Han har därefter fortsatt vara verksam med Örebro som sin bas.

källa: Örebro kommun