Landshövdingen ska besöka utflyktsmål i länet – främja friluftsaktiviteter

I år är det Friluftslivets år i Sverige. Landshövding Maria Larsson kommer under året besöka spännande utflyktsmål i alla länets tolv kommuner för att slå ett slag för friluftslivets möjligheter.

– Länets friluftsliv är i absolut världsklass. Vi har en sådan bredd i naturtyper och allt ligger nära. Vi ser också att vi får ta emot allt fler besökare. Och allemansrätten ger oss en helt unik tillgång till rikedomen, säger landshövding Maria Larsson. Nu vill vi att ännu fler ska ta vara på skatterna som ju är gratis. Luften är fri.

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv och att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Alla Sveriges landshövdingar kommer under parollenlandshövdingestafetten att genomföra aktiviteter under hela året för att uppmärksamma friluftslivets betydelse för folkhälsa och de friluftspolitiska målen. Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken, stärka arbetet med tätortsnära natur och verka för att de friluftspolitiska målen får ökat genomslag.
Landshövding Maria Larssons utflykter i länet görs i samverkan med kommunerna enligt följande program. På grund av pandemin så är datum ännu inte fastlagda. Vi återkommer med dessa.
Askersund, Vättern, segling
Degerfors, Fasaskogen, isfiske
Hallsberg, orientering
Hällefors, picknick och walk in tweed
Karlskoga, planera för friluftsliv
Kumla, Kvarntorp, geocaching
Laxå, Tiveden, skogsbad och stiglös vandring
Lekeberg, Sixtorp, övernattning
Lindesberg, Bergslagsleden, Kloten
Ljusnarsberg, Nittälvsdalen, snöskovandring
Nora, cykling, Pershyttan
Örebro, Hjälmaren, fågelskådning
Friluftslivsseminarium


– Vi vet att friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. Dessutom är det för alla som kommer ut njutbart. Men det finns många grupper som inte i samma utsträckning som andra nyttjar resurserna. Det här året hoppas vi att fler upptäcker det härliga, säger Maria Larsson.

arkivbild: Jan Larsson