Brittiska virusvarianten sprids i landet – “största vikt att alla följer föreskrifter”

Stickprovsanalyser visar nu att den brittiska virusvarianten i Sverige har en liknande spridning som i andra europeiska länder. ”Det är därför av största vikt att alla följer föreskrifter och allmänna råd, för att minska risken för fortsatt spridning av covid-19”, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Förra veckan analyserades sammanlagt 6 600 covid-prover i Örebro län och av dem var 426 positiva. Det är en minskning från knappt 600 veckan innan. Flest smittade finns i åldersgruppen 20-49 år och majoriteten har smittats i det egna hushållet, på arbetsplatsen eller inom vård- och omsorg.

På grund av att nya varianter av SARS-CoV-2 spridit sig i världen sker nu en utökad övervakning kring förekomsten av särskilt den brittiska varianten.

– Sedan tidigare skickas en del av länets prover till Tyskland för analys, och av positiva fall typas cirka 10 procent för att kunna upptäcka virusvarianter. Dessutom sker genetisk analys av alla positiva fall som varit i risk-land, samt fall från större utbrott, säger Gunlög Rasmussen.