Hopajola får pris för att de gör naturen tillgänglig

Naturvårdsorganisationen Hopajola får Tillgänglighetspriset 2020 för sina tillgänglighetsguidningar av Örebro kommun.  – Det känns mycket glädjande att få premiera Hopajolas lovvärda guidningar. De gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att kunna njuta av naturen på ett lättillgängligt sätt, säger Carina Toro Hartman (S), ordförande i Kommunala tillgänglighetsrådet.

Prissumma och diplom kommer att delas ut den 8 mars klockan 12.30 utanför Rådhuset.

Hopajola arbetar med att informera och inspirera människor ut i naturen. Sedan några år har Hopajola erbjudit publika kostnadsfria guidningar inom natur och kultur som varit tillgänglighetsanpassade för främst rörelsehindrade personer och även synskadade.

– Det kom in flera intressanta nomineringar på pristagare som vi som jury i tillgänglighetsrådet hade att ta ställning till. Men valet föll till sist på Hopajola som arrangerat tillgänglighetsguidningar och som vi gärna önskar lyfta fram som ett föredöme, säger Carina Toro Hartman (S), ordförande i Kommunala tillgänglighetsrådet.

Hopajolas tillgänglighetsanpassade naturguidningar har skett sommartid i hela länet och varit öppna för allmänheten. Flera områden som besökts har varit inom Örebro kommun, t ex Sommarro, Oset-Rynningeviken, Kvismaren och Garphyttans nationalpark. Guidningarna har skett i samarbete med lokala handikapporganisationer och finansierats av Region Örebro län.

Under 2020 medverkade Hopajola dessutom i Örebro kommuns Funkis SommarStream där man tipsade om utflyktsmål i Örebro som är lätta att ta sig till och anpassade för olika åldrar och människor med olika funktionsnedsättningar.

Om priset
Varje år delar Örebro kommun ut ett tillgänglighetspris till enskilda personer, företag, föreningar, organisationer eller kommunala verksamheter i Örebro som gjort något bra för att öka tillgängligheten i vårt samhälle. Vinnare utses av Kommunala tillgänglighetsrådet. 

Priset består av 10 000 kronor att använda i det fortsatta tillgänglighetsarbetet, blommor och diplom.

källa: Örebro kommun/arkivbild