Apoteket vid USÖ gör snabbtester för covid-19 – svar inom tre timmar

På Apoteket Universitetssjukhuset i Örebro erbjuds från och med 1 mars snabbtest för covid-19. Möjligheten att ta ett så kallat antigentest på Apoteket Universitetssjukhuset i Örebro är avsett för symtomfria personer. Testet ger svar inom tre timmar och är lämpligt för den som vill ha en extra trygghet inför till exempel ett möte i arbetet eller privat. Antigentestet kan också vara underlag för ett reseintyg till vissa länder. 

Tester erbjuds på Apoteket Universitetssjukhuset och utförs av vårdpersonal från Doktor24. Vid bokningen av testet, som sker digitalt, säkerställs att den som vill ta ett test är helt symtomfri. Provet tas genom näsan med en provtagningspinne och testresultatet levereras digitalt inom tre timmar. Det finns också möjlighet att få ett digitalt intyg som kan användas för resa.

– Möjligheten för våra kunder att snabbt och smidigt ta ett pålitligt snabbtest är ett steg i arbetet med att hindra smittspridning i samhället, säger Magnus Frisk, presschef på Apoteket AB.

Antigentester används i vården för screening av personal. Nu har alltså även privatpersoner möjlighet att snabbt testa om de bär på infektion även om de inte har symtom, vilket kan bidra till upptäckt av covid-fall som annars inte hade hittats. Oavsett testresultat rekommenderas fortsatt följsamhet till rådande riktlinjer för att begränsa smittspridningen.

– Vi ser att många behöver ta ett test inför en resa eller vill ha en extra trygghet inför till exempel ett arbetsmöte som behöver ske fysiskt. Vi betonar alltid att även de som får ett negativt testresultat ska fortsätta följa rådande riktlinjer, säger Jonathan Ilicki, utvecklingschef på Doktor24.

Intyget är skrivet på engelska och innehåller datum och tidpunkt för provtagning, passuppgifter, namn enligt pass, personnummer, provsvar och läkares signatur. Den som ska resa har själv ansvar för att undersöka vilka regler och krav på reseintyget som gäller i aktuellt land.

,