Ny utställning på konsthallen – två konstnärskap presenteras, Kristina Janni Ståhl och Hertha Hillfon

Den 13 mars öppnar en ny utställning på Örebro konsthall där två konstnärskap presenteras, Kristina Janni Ståhl och Hertha Hillfon. Ett möte över tid mellan två konstnärer verksamma i olika århundraden, i olika material och uttryck. Utställningen inleds med en digital invigning livesänd via konsthallens Facebooksida. Utställningen pågår till 2 maj, och är en av de sista innan Örebro konsthall flyttar till ny lokal.

Kristina Janni Ståhls konstnärskap utgår från perception där målningarna växer fram i en intuitiv process som styrs av ljus och färg, ofta med fokus på detaljer snarare än helheten. Hon har arbetat utifrån platsen, den gamla banklokalen från förra sekelskiftet som nu verkar som konsthall. Sen november har hon använt konsthallen som ateljé för att skapa sina målningar till utställningen i dialog med platsen.

För att komplettera utställningen har konstnären lånat in verk från Hertha Hillfons vänner. Det är en tidig Hertha Hillfon som besökaren får stifta bekantskap med. Hon levde mellan 1921–2013 och var en av 1900-talets främsta skulptörer i Sverige. I utställningen visas ett urval av hennes tidiga banbrytande, fria och abstrakta skulpturer från 1960-talet, vilka skiljer sig från Hertha Hillfons senare och mer föreställande skulpturer.

Kristina Janni Ståhl är uppvuxen i Örebro och är sedan 2018 adjunkt på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Där driver hon Materialinstitutet med undervisning och praktiskt arbete i måleriets material och metoder. Hon är utbildad på Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors måleriavdelning. Representation i urval är Måleri i dialog med förhistorien, Finlands nationalmuseum, Världskulturmuseerna, Medelhavsmuseet och galleri Arnstedt.

– Härligt med en ny utställning där vi möter två konstnärer i olika tidsepoker, och dessutom spännande att få se Kristinas målningar växa fram här i konsthallen. För tillfället har vi stängt på grund av pandemin, men den 11 mars väntar nya beslut från regeringen. Vi följer utvecklingen och de rådande restriktionerna. Invigningen sker digitalt och vi hoppas att många kommer vara med oss där, säger Anna-Karin Wulgué, enhetschef Örebro konsthall.

Restriktioner med anledning av pandemin
Örebro konsthall följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.