Forskning: Därför missar Örebro Hockey viktiga mål

Idrottsforskaren Peter Edholm har jobbat med Örebro hockey genom samverkansprojektet Paus. I ett år följde han elitspelarna i Behrn Arena för att vässa deras träning. – Samarbetet har bidragit till många värdefulla kunskaper – både för universitetet och för hockeylaget, säger Edholm.

Peter Edholm fick flera aha-upplevelser när han blev en del av laget. En punkt som han tidigt lyfte var kosten. Han förvånades över att spelarna ofta inte åt någon måltid efter lunch på matchdagarna – trots att det var sex-sju timmar kvar till nedsläpp.

– De vill vara lätta i kroppen, men ska man optimera återhämtningen måste de äta en ordentlig måltid på eftermiddagen. Speciellt med tanke på att de många gånger inte får i sig någon middag förrän vid tio-tiden på kvällen.

Peter Edholm forskar i idrottsvetenskap med inriktning fysiologi och medicin vid Örebro universitet. Mycket av forskningen fokuserar på hur kroppen anpassar sig till fysisk aktivitet. Peter har genom projektet Paus använt sig av sin forskning för att förbättra och effektivisera träningen för hockeyspelarna.

källa/ foto: Örebro universitet