Sommarjobb: Drottning på Örebro slott – tävlingen startar i dag

Örebrokompaniet utlyser nu en tävling där första pris är att få agera drottning på Örebro slott. “Drottning Margareta Leijonhufvud var Gustav Vasas andra hustru. Hon var bördig från Ekeberg utanför Glanshammar, och därför något så ovanligt som en närkingsk drottning. Hon var dessutom mor till slottets store byggherre Karl IX och är därför en av de mest framträdande kvinnorna i Örebro slotts historia. Sedan flera år har hon också varit ett mycket populärt inslag på slottet under sommaren”, skriver Örebrokompaniet.

– Eftersom Örebro slott inte har så många välbevarade interiörer från äldre tid, har vi stället satsat på att levandegöra historien genom att arbeta med teaterguider. Där har Margareta varit en given karaktär, berättar Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet som är ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.

Persongalleriet har utökats genom åren och i somras kunde besökare träffa både drottning Margareta, Gustav Vasa, Karl IX och Karl XIV Johan. Men nu har drottningen, alias Moa Andersson, fått andra planer.

– Tyvärr kommer Moa att flytta ifrån Örebro och vi står därför utan drottning. Därför utlyser vi nu en tävling om vem som ska bli vår nya Margareta, berättar Johanna Bjelkengren.

Vinnaren kommer att utses av Johanna och hennes kollegor och vinsten är både ett sommarjobb på slottet och flera andra uppdrag hela året.

– De här karaktärerna har blivit våra maskotar. När vi marknadsför slottet är det dem vi lyfter fram. Så den nya drottningen kommer att få synas lite varstans, berättar Johanna Bjelkengren.

Tävlingen drar igång idag, den 19 mars, och avslutas veckan efter påsk. Mer information finns på www.orebroslott.se och på slottets Instagram.

Bilden på klänningarna är från utställningen Dressed for success på Örebro slott.

källa/ arkivbild: Örebrokompaniet/ Örebro slott/Jonas Classon

,