De kan bli Årets lokala hjältar – samlar in plast och tillhandahåller mensskydd

Priset Årets lokala hjälte går till en entreprenör som bidrar till positiv utveckling i sitt närområde, som bland annat skapar arbetstillfällen och lokal stolthet. I år lägger ICA extra fokus på ungt entreprenörskap, genom att instifta kategorin Årets lokala hjälte Junior, som går till en företagare som är yngre än 22 år. 350 nomineringar har kommit in, och nu är tio finalister utvalda. Här är finalisterna från Örebro:

Lukas och Mikaela Juhler, Örebro, Clean Sea

När tvillingarna Lukas och Mikaela Juhler upptäckte hur mycket plast som spolades upp längs kustlinjen på den svenska västkusten, och vilken inverkan det har på havets djurliv, bestämde de sig för att göra något åt det. De grundade företaget CleanSea, som finansierar insamling av plast i havet, med hjälp av armbandsförsäljning.

Lova Svensson och Amanda Mattsson, Örebro, Period Pack

Period Pack tar avstamp i en situation som de flesta kvinnor kan relatera till – att befinna sig någonstans utanför hemmet och inse att man inte har med sig mensskydd. Det vill Lova Svensson och Amanda Mattsson motverka med sitt företag Period Pack, som via smidiga behållare tillgängliggör mensskydd på arbetsplatser och i offentliga rum i Sverige.

– Det är alltid roligt att ta del av hur många lokala företagare det finns runt om i hela Sverige och hur de stöttar lokalsamhället. Vi ser det i våra ICA-handlare, som alltid haft ett starkt lokalt engagemang, och vi ser det i såväl nominerade som finalister. Det har förstås varit extra roligt att i år ta del av de unga, kreativa entreprenörernas affärsidéer, det bådar gott inför framtiden, säger Per Strömberg, vd ICA Gruppen, och ordförande för Entreprenörsprisets jury.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor vardera och vinnaren utses genom en öppen omröstning på www.icagruppen.se samt av en jury bestående av Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Robert Schmitt, grundare av agtech-bolaget Vultus och förra årets vinnare av ICAs Entreprenörspris, Alma Draganovic, ICA-handlare ICA Supermarket i Hjällbo, Haisam Mohammed, entreprenör med egna byrån Brons och parfymmärket UNIFORM samt Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

källa/ foto: ICA Gruppen

,