Köp fem villor i Hällefors eller en i Örebro – samma snittpris

En genomsnittlig svensk villa kostar 3,6 miljoner kronor i Örebro kommun, vilket är dyrast i Örebro län. Samma summa räcker till hela fem snittvillor i Hällefors kommun. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Under pandemin har efterfrågan på villor varit mycket hög över hela landet – fler vill bo större och ha bra förutsättningar att arbeta på distans. Framöver kommer vi att se störst procentuell prisökning i kommuner med goda pendlingsmöjligheter där det är möjligt att få mer boyta för pengarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro kommun kostar en genomsnittlig svensk villa, ett hus på 126 kvadratmeter, 3,6 miljoner kronor. Det är dyrast i Örebro län och motsvarar ett kvadratmeterpris på 28 600 kronor. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik undersökt vad det kostar att köpa ett hus i den storleken i olika delar av landet.

– Det senaste årets stora prisuppgång för villor har gjort att många familjer i stället letar efter fritidshus, för att få råd med större yta och en egen trädgård. Det är en utveckling som vi troligtvis kommer att se mer av, säger Marcus Svanberg.


Den som vill göra en billigare husaffär får bege sig till Hällefors kommun, där villapriserna är lägst i länet. Medelpriset på 5 700 kronor per kvadratmeter gör att snittvillan här kostar 713 000 kronor. Det betyder att en bostadsköpare kan köpa hela fem hus i Hällefors för samma pris som en villa i Örebro.

– Kombinationen av stigande villapriser och hårda kreditvillkor gör att barnfamiljer i behov av större bostad hindras från att flytta. Min förhoppning är att bostadsminister Märta Stenevi (MP) nu prioriterar att få till politiska lösningar så att fler kan byta bostad efter behov. Där bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Dyrast i Sverige är villorna på Lidingö i Stockholms län, där genomsnittsvillan kostar hela 9,9 miljoner kronor. Billigast villor finns i Norsjö kommun i Västerbotten, där snittvillan i stället kostar 408 000 kronor. En bostadsköpare kan alltså köpa hela 24 hus i Norsjö för samma pris som en villa på Lidingö.

I landet som helhet får en bostadsköpare betala i snitt 3,5 miljoner kronor för en villa på 126 kvadratmeter, vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 28 000 kronor.

källa/ foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling