Länsmuseet: Ny chans att göra arkeologiska fynd nära Glanshammar

Den 9-11 april bjuder Länsmuseet in till “utgrävningar” nära Glanshammar. “Då finns det återigen chans att träffa arkeologer och metalldetektorister. Denna gång finns de på plats i den fyndtäta Glanshammarsbygden vid Husby, där det under järnåldern låg en kungsgård. Som besökare kan du gå med på en visning samt själv på prova på hur det går till att använda en metalldetektor”, skriver museet i en information.

“Glanshammarsbygden är ett av landets rikaste arkeologiska områden. Bland de senaste årtiondenas upptäckter här kan man särskilt peka på kungsgården vid Husby som undersöktes 1997-98 inför motorvägsbygget E18-E20. På platsen hittade arkeologerna grunderna efter två stora långhus av typen mjödhall innanför en palissad. Här har en stormannaätt utövat makt och lett bloten till asagudarna mellan ungefär år 450 och 600”, berättar man från länsmuseet.

Örebro läns museum, Sveriges Metallsökarförening och Föreningen Glanshammars Sockenmagasin anordnar en gemensam publik metallsökning 9-11 april för att undersöka vilka metallföremål som finns i ploglagret vid Husby.

källa/ arkivbild: Örebro läns museum

Tider för visningar:

  • Fredag 9 april kl. 13.00 och 15.00
  • Lördag 10 april kl. 11.00, 13.00 och 15.00
  • Söndag 11 april kl. 11.00 och 13.00
,