Ökning av nya företag det första kvartalet

Under årets första kvartal startades åtta procent fler nya företag i Örebro län jämfört med samma period i fjol. Nyregistreringen av företag i hela landet slog samtidigt rekord för ett enskilt kvartal, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har analyserat.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och tack vare digitala verktyg har det aldrig varit lättare att starta eget. Därför är det viktigt att allt fler svenskar gör verklighet av sina företagsdrömmar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under årets första kvartal registrerades 564 nya företag i Örebro län. Det motsvarar en ökning med åtta procent jämfört med samma period i fjol. Totalt startades 22 116 nya företag i landet, vilket innebär nytt rekord – aldrig tidigare har Sverige fått så många nya företag under ett enskilt kvartal.

Nyföretagandet ökar i 15 av 21 län under perioden. Störst är ökningen i Sörmland, där antalet registreringar av nya företag var 16 procent högre under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Det enda större tappet står Västmanland för, med en tillbakagång på 10 procent.

– Pandemin har slagit hårt mot den svenska ekonomin. Den framtidstro som det här rekordkvartalet tyder på är en positiv signal för sysselsättningen och välfärden i landet. Nu är det viktigt att beslutsfattare ser de nya företagen och skapar goda förutsättningar för dem att växa och utvecklas, säger Boo Gunnarson.

källa: Visma/ Bolagsverket