Studenten firas under tre dagar i juni – för att genomföras smittsäkert

Den rådande pandemin innebär att Örebro kommun även i år måste anpassa studentfirande och avslutningar i gymnasieskolor, grundskolor och förskolor så att de kan ske på ett säkert sätt.

– Vi har inte alla svar på plats idag men vi kan berätta om de stora dragen som är oberoende av smittläget. Skolorna kommer att återkomma med de sista detaljerna när vi vet mer om läget för smittspridningen och vilka lösningar som är möjliga, säger Mokhtar Bennis, gymnasiechef.

-Vi kommer även i år att sprida ut studentfirandet på kommunala gymnasieskolor över flera dagar för att kunna fira på ett smittsäkert sätt och göra dagen så härlig som möjligt för våra studenter. I år kommer vi att fira tisdag, onsdag och torsdag 8–10 juni. Med undantag för Riksgymnasiet för döva och hörselskadade och Särskolan som kommer att fira på fredagen 11 juni.

“Örebros fem gymnasieskolor har olika förutsättningar och kommer därför att genomföra firandet på lite olika sätt. Varje gymnasieskola ser nu över och planerar sitt studentfirande. Senast i slutet av april kommer elever och vårdnadshavare att få information från sin skola om vad som gäller för just sin klass och student”, skriver kommunen i sin information och fortsätter:

“Det är i år inte möjligt att ha ett traditionellt utspring med mottagande familj och vänner. Detta utifrån rådande läge med begränsningar på allmän plats. Gymnasieskolorna anordnar som vanligt en avslutningsceremoni där eleverna träffas och firar på ett traditionsenligt sätt. Transportstyrelsen har beslutat att förlänga de tillfälliga reglerna som innebär förbud mot att åka på bland annat lastbilsflak. Med andra ord kommer det inte heller i år bli tillåtet med studentkortege.

– I år ser vi att det är möjligt att även fira skolavslutning för årskurs 1 och 2, eftersom vi nu har våra elever på skolan på deltid, till skillnad från förra året. Våra skolor kommer att återkomma med mer information om hur det kommer att gå till, säger Mokhtar Bennis.

I år kommer förskolans eventuella sommaravslutningar att ske utan att vårdnadshavare och andra gäster bjuds in. Även i grundskolan sker skolavslutningar utan vårdnadshavare och andra gäster. Eleverna kommer att ha avslutning tillsammans med sina klasskamrater och lärare. För elever i årskurs 9 innebär detta att det inte arrangeras några avslutningsbaler.

– Varje verksamhet kommer att planera för en avslutning som blir så bra som möjligt för våra barn och elever och som är anpassad utifrån rådande smittläge och rekommendationer, säger Katarina Arkehag, förvaltningschef förskola och skola.

källa: Örebro kommun/arkivbild

,