Ökning av unga som startar företag – postorder på internet populärt

Nyföretagandet bland unga mellan 18 och 25 år i Örebro län ökade med 20 procent under 2020 jämfört med året före, visar en ny kartläggning från Visma. De två senaste åren har ungas företagande i Sverige vänt uppåt, i linje med nyföretagandet generellt.

– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg vi har i dag. Det är glädjande att allt fler unga i Örebro län väljer företagarlivet eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under 2020 registrerades 170 nya företag i formen enskild firma av personer mellan 18 och 25 år i Örebro län. Det motsvarar en ökning med 20 procent jämfört med 2019, då siffran var 142 stycken. Totalt i hela landet var ökningen 29 procent. Det innebär att den nedåtgående trenden för företagandet bland unga under slutet av 2010-talet har brutits. Att kartläggningen bygger på enskild firma, och inte exempelvis aktiebolag, beror på att enskild firma registreras med personnummer vilket gör att ålder och kön framgår av registreringen.

– Det ger framtidstro att företagandet ökar, men för att trenden ska fortsätta är det viktigt att skolan verkligen utbildar i entreprenörskap. Alla Örebro läns gymnasieelever borde få möjlighet att delta i utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, ett sätt att driva eget företag under skoltiden som har givit goda resultat i årtionden, säger Boo Gunnarson.

Fortfarande väljer fler unga män än unga kvinnor småföretagslivet: Av de unga nyföretagarna i Örebro län förra året var 39 procent kvinnor och 61 procent män. De mest populära branscherna bland Örebro läns unga nyföretagare var artistisk verksamhet samt postorder- och detaljhandel på internet.

källa: Visma/ Bolagsverket

,