ICA Maxi Universitetet startar egen grönsaksodling – första skörden i höst

ICA Maxi Universitetet ska börja odla egna grönsaker. Detta kommer att ske i en container på butikens parkering.

– Klimatet för grönsakerna är optimerat utifrån vatten, näring, ljus och temperatur, allt för att få snabb tillväxt med bästa kvalitet, smak och näringsvärde.  Odlingen kräver bara tio procent av en frilandsodlings vatten och därför blir smakerna extra koncentrerade. Det finns en enorm mängd olika fröer som går att odla på detta sätt men vi kommer att utgå från de som prövats i övriga butiker och odlingar i Sverige. Åtminstone till att börja med, berättar butikschef Patrik Persson. 

-Vår container kommer till butiken runt midsommar och vi räknar med att kunna sälja de färdiga produkterna i september/oktober. Det tar ett antal veckor för oss att lära oss handhavandet och få produkterna så bra som möjligt. 

-Containern klarar av 4 300 plantor samtidigt och odlingstiden från frö till skörd ligger mellan 6-7 veckor beroende på produkt. När odlingen är fullt optimerad hoppas vi kunna leverera 600-650 artiklar per vecka. 
Planen är att odla beprövade produkter till 90 procent och låta 10 procent finnas kvar till experimentella sorter. Vore det inte riktigt häftigt att kunna servera vaniljglass med en kruka jordgubbar där du plockar dina egna gubbar direkt vid bordet till nyår?, säger Patrik.

-Vi räknar även med att kunna erbjuda studiebesök för mindre grupper framåt vintern då vi ser denna odling som en inspiration för skolor, kollegor, odlare och restauranger. Jag är övertygad om att det här är ett odlingssätt vi kommer se storskaligt inom de närmaste åren. 

Anläggning levereras till ica-butiken av företaget Futufarm.

– Vi på FutuFarm har funnits sedan 2016 och jobbar i branschen food tech. Vi säljer, installerar och supportar odlingssystem av den typen som Ica Maxi Universitetet har köpt. Denna containerodling har designats och byggts av Freight Farms i Boston och vi jobbar med dem i Europa, berättar grundaren Harrie Rademaekers på Futufarm.

foto: Futufarm

Läs mer om Futufarm och odling i container här:

https://www.futufarm.com/ny-odlingscontainer-the-greenery-34523475

,