Nu kan du göra eget covid-test – här kan du hämta Lådan

Region Örebro län utökar nu testkapaciteten ytterligare genom att införa Lådan. Lådan finns utplacerad på flera ställen i länet och i den kan man själv hämta sitt testkit utan att boka tid innan. För att göra testet krävs e-legitimation som man använder för att koppla provet till sig själv och registrera det på 1177.se.

– Utifrån läget med stor samhällsspridning är det väldigt bra att vi kan utöka tillgängligheten med provtagning som inte kräver tidbokning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.
Att använda Lådan med testkit prövas just nu på fyra platser i länet. På sikt är ambitionen att det ska finnas en låda utanför varje vårdcentral i Örebro län.

– Det kanske verkar enkelt att bara ställa ut lådor, men det är mycket arbete som ligger bakom. Nu testar vi att tekniken håller, att våra logistikflöden och instruktioner fungerar och hur det hela tas emot. Fungerar allt såsom vi hoppas kommer vi inom kort utöka med lådor på fler ställen, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

De som inte har e-legitimation, eller av andra skäl inte kan hämta ett testkit för att ta prov på sig själv, kan beställa prov och boka tid på en bemannad provtagningsmottagning som tidigare. I första hand är det dock egenprovtagning som erbjuds även på bemannade mottagningar.

Lådan – så här fungerar den
Hämta testkit från Lådan
Ta prov
Registrera prov på 1177.se med hjälp av mobiltelefon/dator och e-legitimation
Lämna prov i Lådan för analys
Provsvar syns via 1177.se
Från och med den 26 april finns lådor på följande platser:
Örebro (utanför covid-mottagningen på USÖ och vårdcentralsjouren)
Covid-mottagningen, måndag-söndag, klockan 08.00-15.30
Vårdcentralsjouren, måndag-fredag, klockan 15.30-21.00, lördag-söndag, klockan 08.00-21.00 (obs! Vårdcentralsjouren finns på ny tillfällig adress: Olaus Petri vårdcentral, Ribbingsgatan 6-8)
Karlskoga (utanför akutmottagningen på lasarettet)
Måndag-söndag, klockan 08.00-21.00
Lindesberg (utanför vårdcentralen)
Tillgänglig dygnet runt
Kumla (utanför vårdcentralens Fylstamottagning)
Måndag-fredag, klockan 08.00-21.00, lördag-söndag, klockan 12.00-21.00