Stephan Wilson gör dokumentär om extremt långlopp på skidor – och åker 22 mil nästa år

Världens tuffaste skidlopp är 220 kilometer långt och avgörs i Sverige norr om polcirkeln. Det är inte ovanligt att det tar över ett dygn att bemästra loppet i skogarna och bergen runt Jokkmokk och flera tvingas också att bryta. Programledaren och producenten Stephan Wilson följde årets lopp och bestämde sig för att göra en dokumentär om loppet och dess historia, men på plats blev han helt tagen och har nu även bestämt sig för att själv åka loppet nästa år. Stephan Wilson har tidigare arbetat på SVT Örebro.

– När jag berättade för min familj att jag vill åka loppet tyckte de att jag var galen. De skrattade åt mig och tror inte jag kommer fixa det. Min dotter tror att jag kommer bryta armar och ben, säger Stephan Wilson.

220-kilometersloppet blir nästa steg på Stephans osannolika resa på längdskidor. Stephan var runt tio år gammal första gången som han stod på ett par skidor med noll koordination i händer, armar, fötter och ben. En äldre man ropade då “kolla in turken”, pekade på Stephan och log hånfullt. De där elaka orden sårade, men väckte också Stephans revanschlusta och nyfikenhet på skidåkningens magi. För att förstå fenomenet satsade Stephan allt i tv-serien “Stephan på glid”, en serie i Vinterstudion där tittarna fick följa Stephans resa från att behärska skidåkningen till att fullfölja Vasaloppet. Nu har han genomfört sex vasalopp och är redo att ta sig an Red Bull Nordenskiöldsloppet. 

En stor del av dokumentären om resan mot världens tuffaste skidlopp 2022 kommer att fokusera på förberedelserna inför, som vilken utrustning som är lämplig, rådgivning från läkare, fystester och coachning från skidprofiler. En av frågorna som dokumentären ska besvara är “Hur tuff är denna utmaning egentligen?”.

– Jag vill såklart inte dö på kuppen, men risken finns. Men jag har ett år på mig att förbereda mig. Och jag är genuint nyfiken på vad det är för typer som tar sig an denna galna utmaning. Är dessa skidåkare hårdingar av den grad som får andra tuffingar att drömma mardrömmar? Som svär värre än livstidsdömda brottslingar. Eller är dom övermänskliga och kan avverka mil efter mil i ljus som mörker i total ensamhet med ett leende på läpparna? Jag vet inte – men jag tänker ta reda på det i min jakt på att också försöka bli en av världens tuffaste skidåkare, säger Stephan Wilson.

Dokumentären kommer även fokusera på Red Bull Nordenskiöldsloppets historia. Det är ett lopp som har körts sedan 2016, men som har anor ända sedan 1880-talet och i dokumentären kommer man få möta ättlingar till de första Nordenskiöldsåkarna. 

,