Länsmuseet öppnar ny utställning på slottet med en boom

Den 12 juni öppnas utställningarna på Örebro slott på nytt, och där och då invigs också den nya utställningen “Boom i bergslagen”. Samma dag öppnas Siggebohyttans bergsmansgård och Arbetarmuseet Gråbo för säsongen. 

“För länge sedan startade en fantastisk utveckling i Bergslagen. Här fanns malmen i berget, skogen till ved och kol och vattnet som kunde tämjas och driva vattenhjul och bälgar i hyttan. Allt det som behövdes för att tillverka järn i större skala. Kunskap och tekniska innovationer spreds, hyttor och gruvor anlades och en ny social grupp, bergsmännen, fick makt och privilegier. Järnet fraktades på vattenvägar och vintervägar ner till slättlandets städer för vidare transport över sjöar och hav till kontinenten. Järnet blev Sveriges viktigaste exportprodukt. Den stora efterfrågan på järn under medeltiden startade en veritabel Boom i Bergslagen!
I utställningen berättar vi om järnframställningen, innovationerna, expansionen och begäret efter järn. I utställningen finns en modell över järnbrukarland som besökaren själv kan hantera föra att få maskineriet att fungera”.

källa/ foto: Örebro läns museum/ Per Anders Nilsson