Ekokockens bok vann VM-silver

Årets Ekokock 2020, Anders Johnsson, har med sin kokbok Härifrån tagit hem en andraplats i Gourmand Awards – ofta kallat Kokboks-VM. Boken är fylld av recept som betonar betydelsen av råvaror och relationer. Kategorin boken vinner i är “Årets debut”. Samtidigt släpps en limiterad upplaga av boken.

— Att boken blivit utsedd till näst bäst i världen bland årets debutanter känns ju smått overkligt, men såklart helt magiskt kul. Jag är tacksam att enkel, ärlig och kärleksfull mat uppskattas. Att använda de bästa råvarorna för årstiden från lokala producenter är för mig en självklarhet. För det blir faktiskt ännu godare när vi vet vem som tagit väl hand om djuren, odlat grönsakerna utan genvägar och fiskat hållbart. Många har sagt det före mig och fler kommer säga det; riktigt god mat börjar med riktigt goda råvaror, säger Anders Johnsson.

Härifrån innehåller 184 säsongsbaserade recept där Anders Johnsson bjuder in till sitt kök och visar hur man enkelt kan laga kvällsmaten, snabblunchen eller långkoket för finmiddagen. Alla recepten är baserade på lokala råvaror, där han förmedlar betydelsen av att se sammanhanget över hur allt hänger ihop med producent, natur och årstid. 

arkivbild/Andreas Hylthén