Drottningar i fokus på årets utställning på Örebro slott

Årets sommarutställning på Örebro slott sätter strålkastarljuset på åtta kvinnor. Kvinnor som verkade i skuggan av sina män, men som ändå på många sätt har präglat vår historia. – Kungarnas historia har berättats i många år. Nu är det äntligen drottningarnas tur, säger Johanna Bjelkengren, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.


Utställningen bygger på TV4:s dokumentärserie ”Drottningarna”. Fram till den 29 augusti fylls slottet salar av kostymer som användes i serien. På utställningen visas även en replika av en svensk drottningkrona som bland annat bars av drottning Désirée. Materialet har kompletterats med rekvisita och berättelser som inte finns med i serien och som tagits fram speciellt för utställningen.

– Det finns otroligt mycket att berätta om dessa fantastiska kvinnor som de flesta svenskar nog inte har en aning om, säger Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.

Det är åtta vitt skilda livsöden som skildras på utställningen. Här finns den föräldralösa Karin Månsdotter som oväntat för alla, inte minst henne själv, hamnade på tronen. En annan är Désirée som avskydde iskalla Sverige och stannade kvar i Paris under många år. Mer känd för allmänheten är kanske drottning Kristina.

– Hennes historia är berättad många gånger. Men alla vet nog inte att hon formellt sett faktiskt inte var drottning utan kung, berättar Johanna Bjelkengren.

Två andra drottningar som skildras är Lovisa Ulrika och Victoria av Baden. Båda var de starka kvinnor som förgäves försökte få sina betydligt beskedligare makar att hävda den svaga kungamakten. Betydligt mer i maktens centrum befann sig Hedvig Eleonora. Sveriges kanske mest okända regent.

– Hon var en av de starkaste drottningarna under alla tider. Hon ledde två förmyndarregeringar och styrde i praktiken landet under många år. Ändå är det få som ens känner till att hon finns, säger Johanna Bjelkengren.

Betydligt mer tragiska livsöden hade drottningarna Fredrika och Louise. Två exempel på hur unga flickor i Europas furstehus användes som handels- och förhandlingsvaror. Något som sällan resulterade i lyckliga äktenskap.

– Här finns också kopplingar till Örebro. Tronföljarvalet 1810, förstås. Men många örebroare vet nog inte varför det står ”Konungen” på Arbetshuset i Henry Allards park. På utställningen får man svaret, säger Johanna lite hemlighetsfullt.

TV-serien producerades av produktionsbolaget Art & Bob som också varit Örebrokompaniets samarbetspartner i arbetet med utställningen. Själva utställningen är en egen produktion från Örebrokompaniets sida, och aldrig tidigare visad.

”Drottningarna” öppnar för allmänheten i morgon lördag den 19 juni och pågår till den 29 augusti. Den blir också Örebrokompaniets första egna stora arrangemang på slottet efter att bolaget tagit över dess publika lokaler.

källa/ foto: Örebrokompaniet/ Elin Johansson