Lägre pris om nära bäst före-datum – ICA-butiker i satsning på minskat matsvinn

Varje år kastas det 1,3 miljoner ton mat i Sverige, enligt en rapport från Naturvårdsverket. För butikernas del beror matsvinnet ibland på att varor hinner passera bäst-före-datum innan de blir sålda. Nu har två ICA-butiker i Örebro tagit ett nytt grepp för att minska matsvinnet.

– Om kunden hittar en vara som bara har tre dagar innan den passerar bäst före-datum tar man med varan till den här stationen. Där kan man skanna varan och få en ny, billigare prislapp. Ju närmare bäst-före-datum, är desto mer rabatt, berättar Sebastian Gabot, butikschef på ICA Maxi Unversitetet.

Satsningen görs av två Örebrobutiker, ICA Maxi Universitetet och ICA Supermarket Haga Centrum, som båda hoppas kunna minska matsvinnet och även inspirera andra butiker att följa efter.

– Detta blir ett helt nytt sätt att engagera våra kunder i miljöarbetet, som uppskattar möjligheten att själva kunna göra skillnad och att vi arbetar transparent, fortsätter Sebastian. – Ingen vill ju slänga mat helt enkelt!

– Vi vet att man som kund ofta handlar med en kort tidshorisont, med avsikt att äta maten inom bara ett par dagar eller kanske till och med samma dag. Då vill vi uppmuntra till att tänka hållbart och välja ett lite kortare datum. Detta blir en kul fortsättning på vårt hållbarhetsarbete där du som kund kan hjälpa till, berättar Markus Jernberg, handlare på ICA Supermarket i Haga Centrum.

Konceptet lanserades för bara fyra veckor sedan och de två butikerna är bland de första i landet att arbeta på detta sätt.

– Vi kommer fortsatt att kolla datum och prissänka varor precis som innan, men det här blir ett komplement där du som kund också får göra smarta val och vi tillsammans kan säkerställa att varor äts upp i stället för att kastas, berättar Markus.

källa/ foto: ICA Maxi universitet/ ICA Haga Centrum

,