Nu får Örebro nya p-automater – betala med en gemensam app

I sommar påbörjas arbetet successivt med att sätta upp nya parkeringsautomater i Örebro, med start i de centralaste delarna. Med de nya automaterna blir det också enklare att betala parkeringsavgifter – med en gemensam app för betalning.

Upphandlingen av Örebro kommuns nya parkeringsautomater blev klart i april. I upphandlingen och inköp av nya automater har man strävat efter att göra det enklare för örebroarna att betala sina parkeringsavgifter. Därför har Örebro kommun nu upphandlat en leverantör, Flowbird, som erbjuder en helhetslösning för betalning.

App, Swish, betalkort, sms och mynt kommer vara sätten att betala sin avgift på. De tidigare apparna för betalning, Epark, EasyPark och Mobill kommer att fasas ut under året. Den nya appen för betalning heter Flowbird Parking och kan redan nu laddas hem där appar finns.

– Det har varit flera appar för betalning av parkeringsavgiften och flera olika taxor från olika leverantörer. Det har inte varit optimalt. Vår nya leverantör har ”allt-i-ett” när det gäller betalning, vilket gör det enklare när man ska betala parkeringsavgiften. Vill man använda den nya appen för betalning kan man redan nu ladda hem den till sin mobil, Flowbird Parking heter den, säger Peter Grönlund, enhetschef, Tekniska förvaltningen.

Arbetet med att sätta upp de nya automaterna påbörjas succesivt under sommaren i de centralaste delarna och därefter i de yttre centrala områdena. Arbetet beräknas vara klart till årsskiftet. Totalt rör det sig om cirka 200 automater.

– Det är oerhört skönt att den långdragna frågan om P-automater i Örebro nu får sin lösning och en riktigt bra lösning. Det ska vara enkelt att göra rätt för sig, och med alla de betalningsmöjligheter som nu kommer erbjudas så blir det verkligen enklare att betala sin p-plats, säger Anders Olsson (C), ordförande Tekniska Nämnden Örebro kommun.

– De nya parkeringsautomaterna är bra ur miljösynpunkt. Vissa drivs på solceller och man kommer inte behöva papperskvitton för att se att man betalt avgiften, utan det sköts elektroniskt när man registrerat sin ankomst i automaten eller via appen, säger Marielle Ahlfors på Flowbird.

Vissa automater där myntbetalning tidigare har förekommit kommer fortsätta erbjuda möjligheten att få papperskvitton och betala med mynt.

källa/ foto: Örebro kommun