Klart för dopp i Karlslunds tegelbad

Sommaren är här och Örebro kommuns nya friluftsbad Karlslunds tegelbad är redo för besökare. Simma omkring eller plaska runt, ha picknick i det gröna eller njut av solen på den nybyggda trappan vid strandkanten.

En sommar hemma väntar trots anpassningar av smittskyddsåtgärder med anledning av coronaviruset. Passande nog står det nya friluftsbadet i Karlslund nu klart. För många i Örebro är badet både på gång- och cykelavstånd, samt ligger nära förra årets nyhet Hästhagens bryggbad. Svartån är dessutom något grundare vid denna plats och därmed passar badet för många.

– Satsningen på ytterligare ett bad gör att vi skapar fler förutsättningar för barn och unga att uppleva roliga sommaraktiviteter och få en meningsfull fritid. Badet är dessutom avgiftsfritt. En badplats med högt värde och som till relativt låga kostnader ger stora effekter, berättar Ullis Sandberg (S), ordförande Programnämnd samhällsbyggnad.

Vid strandkanten finns en nybyggd trappa i trä i form av en solfjäder. Trappan har breda trappsteg för att besökare ska kunna sitta på trappstegen. Trappan avslutas även med en liten altan på båda sidorna ner mot Svartån, där även den som inte är sugen på att bada ändå kan njuta av vattnet. På platsen finns även en grillplats och flera bänkbord.

– I och med badet stärker vi ytterligare Karlslund som rekreations- och besöksområde. Karlslund är en fin plats redan nu, men det finns potential till att bli ännu bättre. Badet är en del i vår planerade utveckling för hela området, med bland annat friluftsbad, renovering av Strömsborg och utveckling av barnens trädgård, fortsätter Gustav Axberg, projektledare Stadsbyggnad.

Tätortsnära bad har länge efterfrågats och nu finns ytterligare ett alternativ att välja förutom Hästhagens bryggbad. Själva namnet Karlslunds tegelbad kommer från det tegelbruk som tidigare fanns på platsen och var i drift fram till 1897.

källa/ foto: Örebro kommun/ Fredrik Kellén