Artisten Mohlavyr får årets Jeremiasstipendium

Stiftelsen Jeremiasfondens styrelse har beslutat att i år dela ut Jeremiasstipendiet på 25 000 kronor till artisten Mohlavyr, Ulrika Mohlin. 
Stipendiet är ett arbetsstipendium och ska gå till en eller flera personer som på något sätt ägnar sig åt litterär verksamhet och som är född och/eller verksam inom Örebro län.


Stipendiet kommer att delas ut på Jeremiasdagen i Wadköping den 22 augusti klockan 15.00 av Eva Eriksson, ordförande i styrelsen i Jeremiasstiftelsen och vice ordförande i Örebro kommunfullmäktige. Mohlavyr kommer också att framföra någon av sina låtar då.


Mohlavyr har varit verksam som artist och konstnär i 15 år. Hennes texter och låtar är personliga och tankeväckande. Hon sjunger, spelar piano, gitarr och dragspel. Som konstnär skriver hon poesi, fotograferar och målar, vilket hon gärna kombinerar med sin musik i olika projekt. Senaste projektet ”Kära kropp” innehåller både en skiva och en fotoutställning med temat kroppskomplex, som har uppmärksammats av bland andra Stina Wollter.

Mohlavyr har gjort 100-tals spelningar, turnerat i Sverige och Tyskland, släppt fyra album varav ett livealbum: “Fish in Trees” (2012), “Krympta drömmar” (2015), “Kära kropp” (2020), “Sinnesrörelser – Live” (2021), producerat musikteaterföreställningen “Ingen typisk militär” (2013), olika musik- och dansperformances samt ett flertal egna konstutställningar.

foto: Kjell Mohlin

Lyssna gärna på Ulrikas program i serien Örebropratarna från 2019: