Örebroare har beviljats “gröna avdrag” för 4,3 miljoner

I Örebro kommun har 260 personer beviljats grönt avdrag om totalt 4,3 miljoner kronor under första halvåret 2021. Det visar statistik som branschorganisationen Svensk Solenergi har fått från Skatteverket.

Örebro hamnar därmed på plats 121 när Svensk Solenergi rankar kommunerna efter antal kronor i beviljat grönt avdrag per invånare. Det gröna avdraget kan sökas för solceller, energilager (batterier) och laddningspunkter till elfordon (laddstolpar).

– Det är bra för Sverige att allt fler örebroare söker grönt avdrag, säger Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Skattereduktionen för grön teknik, det gröna avdraget, har funnits sedan årsskiftet. För solceller är avdraget 15 procent av kostnaden för arbete och material. För batterier och laddstolpar är avdraget 50 procent. Det är fördelaktigt att installera batteri och solceller samtidigt eftersom växelriktaren då räknas till batteriet, som berättigar till högre avdrag än solcellerna.

I snitt har 17 per 10 000 örebroare erhållit grönt avdrag, medan snittet i landet är 16. Örebro placerar sig därmed på plats 131 i landet sett till andel av kommuninvånarna som fått grönt avdrag. I 34 av landets kommuner har ännu ingen beviljats grönt avdrag.

källa: Skatteverket/Svensk Solenergi

,