Mustaschkampen till Örebro – samlar in pengar till Prostatacancerfonden

I augusti-september beger sig Mustaschkampen ut på en sex veckor lång Sverigeturné. Den 29 augusti kommer kampanjen till Örebro. Huvudsyftena med resan är att samla in pengar till Prostatacancerfonden och genomföra en digital namninsamling för införande av nationell screening för prostatacancer.

Mannen som ska resa runt på de svenska vägarna i sommar är eldsjälen Håkan Florin, ledamot i Prostatacancerförbundets styrelse och ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland. På 29 platser i landet kommer han tillsammans med de lokala patientföreningarna förutom att samla in pengar och namnunderskrifter även sprida information om prostatacancer, värva medlemmar till föreningarna och sälja produkter.

– Jag ser fram emot en fantastisk resa. Det ska bli otroligt kul att få möta människor i hela landet och sprida Mustaschkampens viktiga budskap, säger Håkan Florin.

En av Prostatacancerförbundets mest angelägna frågor är införandet av nationell screening för prostatacancer, vilket saknas idag. Tidigare har diagnosmetoderna inte varit tillräckligt säkra och det har varit risk för att många män behandlas i onödan. Men utvecklingen har gått fort och de senaste åren har prostatadiagnostiken förändrats i grunden.

Några regioner har startat egen prostatacancertestning, medan övriga endast kommit till diskussioner, tagit vissa politiska beslut men sammantaget har besluten kommit i långbänk och någon testning har inte kommit igång. Flera internationella studier visar att om screening införs kommer dödligheten i prostatacancer minska med 40 procent. EU-kommissionen rekommenderar sina medlemsländer att införa screening.

– Nu finns det metoder som kan avgöra hur pass allvarlig en prostatacancer är och detta ger en god grund för införande av screening, säger Kent Lewén, ordförande i Prostatacancerförbundet.

källa/foto: Prostatacancerförbundet