Anna Jansson aktuell med ny Örebrodeckare – handlingen förlagd till Västra Mark

Den 12 augusti släpps Anna Jansson tredje deckare med koppling till Örebro, Dansa min docka är titeln. Handlingen är bland annat förlagd till Västra Marks sinnessjukhus. “I januari 1967 flyter liket av en kvinna upp mellan isflaken i Svartån vid Örebro slott. Kvinnans namn var Mary Billbro och hon var tvångsintagen på sinnessjukhuset Västra Mark, en institution för “sinnesslöa, asociala och sexuellt opålitliga kvinnor”, så beskrivs bakgrunden i Dansa min docka.

“Drygt 50 år senare börjar hennes barnbarn Eva Kulitz släktforska. Hon är fast besluten att gå till botten med händelserna kring Marys död. Men Eva är utsatt för dödshot. Hon är handläggare på försäkringskassan, och några av dem som nekas sjukpenning begår självmord, vilket väcker vrede och protester.

Kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen börjar utreda hoten Eva utsatts för. Hans grävande leder honom tillbaka till mitten av förra seklet. Till de fruktansvärda gärningar som en gång utfördes på Västra Mark, och en kvinnohistoria som sträcker sig över fyra generationer.

I Dansa min docka får vi återse Kristoffer Bark och hans brokiga team vid Örebropolisen, i en berättelse om vad myndigheter i olika tider har tagit sig rätten att göra mot de svagaste i samhället”, skriver förlaget Norstedts.

källa/ foto: Norstedts

Lyssna gärna till Anna Janssons program i serien Örebropratarna från 2020.

https://www.orebropratarna.se/orebropratarna-2020/