Nu ökar smittspridningen igen – “De flesta nya fallen är antingen yngre eller i medelåldern”

Smittspridningen av covid-19 ökar i Örebro län. Under vecka 31 testades cirka 110 personer positivt för covid-19 i länet vilket kan jämföras med cirka 65 personer under vecka 30. De flesta nya fallen ses hos personer som är antingen yngre eller i medelåldern.

– Därför kan vi inte nog betona vikten av att testa sig efter utlandsresa i enlighet med de rekommendationer som finns, och så naturligtvis att även fortsatt testa sig om man känner av symtom oavsett om man varit på resa eller inte och oavsett om man vaccinerat sig eller inte, säger Gunlög Rasmussen, Region Örebro läns smittskyddsläkare.

Region Örebro län vaccinerar sedan förra veckan alla åldersgrupper födda 2005 eller tidigare. Det är nu cirka 200 000 personer, drygt 80 procent, som vaccinerats med en första dos i Örebro län och cirka 158 000, knappt 64 procent, som är fullvaccinerade. Det är siffror som visar på en god vaccinationsvilja i länet och i en nationell jämförelse står sig Region Örebro län väl.

– Det är glädjande att många väljer att vaccinera sig men vi kan bli ännu bättre. Varje person som väljer att vaccinera sig gör ju nämligen både sig själv och samhället en stor tjänst. Om samhället, idrotten och alla event ska kunna öppnas som planerat krävs att vi åter får ned smittspridningen till en låg nivå, säger Stellan Johansson vaccinationssamordnare i Region Örebro län.
källa: Region Örebro län