Turismen har lyft i sommar – “gynnat besöksmål, restauranger, caféer och handel”

De första siffrorna pekar på att turismen i Örebro fått ett lyft under sommaren 2021. – Att det skulle bli bättre än 2020 var kanske inte så oväntat. Men för många anläggningar överträffar årets sommar även rekordåret 2019, säger Björn Fransson, chef för destinationsutveckling och värdskap på Örebrokompaniet.

“Ett tecken på den ökade turismen är att hotellbeläggningen under de tre sommarmånaderna ökat med 20 procent. 56 procent är visserligen lägre än somrarna 2019 (76 %) och 2018 (68 %) men i paritet med normala somrar för sju-åtta år sedan. Dessutom är det långt över vårens katastrofsiffror. Intäkten per sålt rum har ökat ännu mer och ligger på 30 procent över fjolåret. Men hotellstatistiken ger inte hela bilden”, skriver Örebrokompaniet i en information.

– I år har svenskarna rest inom landet som aldrig förr och dagturismen har ökat kraftigt. Detta har gynnat både besöksmål, restauranger, caféer och handel och många upplever den bästa sommaren någonsin, säger Björn Fransson.

– Vi ser också en tydlig ökning av weekendturism, både före högsäsongen och de senaste helgerna i augusti. Dessa helger har hotellbeläggningen ökat med över en tredjedel jämfört med förra året.

källa: Örebrokompaniet/arkivbild

, ,