Fransk dansglädje på Hjalmar Bergman-teatern

Den 19 september kommer det franska danskompaniet Cie Massala till Hjalmar Bergmanteatern med föreställningen OÜM, en glädjefylld tribut till livet. “Med sex dansare och två livemusiker bjuds vi på dans som överskrider stilistiska barriärer och får oss att ryckas med i deras svettframkallande intensitet”, utlovar arrangören.

OÜM har inspirerats av den egyptiska sångerskan Oum Kalthoum som kan räknas som den främsta sångerskan inom arabvärlden fram till idag. Hon var oerhört populär i arabvärlden men nästan helt okänd i västvärlden. En häpnadsväckande sångerska som iklädd manskläder kunde improvisera i timmar. Även den persiske poeten och matematikern Omar Khayyam från 1000-talet har inspirerat föreställningen – ett eko mellan Beirut och Kairo, den magnifika prosan från en persisk poet och resonansen av en feministisk röst från öst.

Koreografen Fouad Boussouf grundande danskompaniet Cie Massala 2010. Egensinnigt och nyfiket kombinerar han kraften i hiphop med rytmer från nordvästra Afrika. Boussouf låter sina verk inspireras av sin hembygd i Marocko och arabvärlden och är alltid influerad av angelägna samtida ämnen.  

Efter föreställningen blir det publiksamtal med dansarna. Moderator är Frida Lundberg Jansson, danspedagog på Kävesta Folkhögskola.

Föreställningen turnerar med Dansnät Sverige och får stöd av Franska institutet och Franska institutet i Sverige.