Hon får Live at Hearts pris Musikörat 2021

Live at Heart-festivalen uppmärksammar varje år med Musikörat individer eller grupper som genom sitt värv har utvecklat, bidragit eller på annat sätt lyft svensk musikkultur på ett alldeles unikt sätt. I år delar festivalen ut priset till artisten Sara Ajnnak.

Musikörat har delats ut sedan 2014 och bland tidigare pristagare finns Fredrik Strage (2019), rörelsen #närmusikentystnat (2018), Malena Ernman och Alexander Goldmann (2017).

Juryns motivering lyder:

”Sara Ajnnak har utmärkt sig som artist genom att bana nya vägar för den samiska musiken. Genom sitt konstnärskap har hon med både kreativitet och stor talang tagit det samiska ljudlandskapet till nya outforskade platser och lyft den samiska kulturen i världen. Live at Heart är därför stolta över att tilldela Sara Ajnnak det välförtjänta Musikörat år 2021”

”Vägen till de allra första tonerna och melodierna har varit lång, jag har kämpat mot generationer av förtryck, ett förlorat språk och en förbjuden jojk. Min musik är inte bara ord och melodier, utan ett resultat av ett jävlar anamma som vilar på en urgammal tradition och är skapad av en inre drivkraft att återta, att förmedla och att beröra. När jag experimenterar med orden och tonerna berättar jag något om mig själv, något om samerna som folk och det samhälle som jag lever i. Musiken är mitt verktyg när jag stävar efter acceptans för min kultur, då jag försöker riva murar och öppna dörrar mellan olika perspektiv i ett land där min familj bott så länge vi kan minnas men knappt ens får finnas. Jag känner mig djupt hedrad över att mitt arbete uppmärksammas och prisas. Att min musik och mitt skapande får det utrymme och den uppmärksamhet som det förtjänar” säger Sara Ajnnak, årets pristagare av Musikörat.

källa/ foto: Live at Heart

,