Gunnela Björk har skrivit en bok om pionjärer inom sexualkunskap


På många håll i världen pågår än idag kampen för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Karin och Nils Adamsson var två pionjärer som i början av 1900-talet stred för människors tillgång till preventivmedel och legal abort och även för rätten till sexuell njutning. I den nya biografin Lust och nöd berättar författaren och historikern Gunnela Björk om deras betydelsefulla gärning.

– I Lust och nöd får vi följa makarnas mångåriga kamp mot preventivlagen och den stränga fosterfördrivningslagen. Med tiden skulle namnet Nils Adamsson bli närmast synonymt med kondomer. Men om namnet för flera generationer lyfte fram mannen bakom företaget så dolde det samtidigt kvinnan vid hans sida. Det vill jag ändra på med den här boken, säger Gunnela Björk.

Gunnela Björk är författare och docent i historia vid Örebro universitet.