Här prisas Anna Jansson för sitt författarskap – utgiven i 17 länder

Nyligen avslöjades vinnarna av deckarpriset Crimetime Award 2021. Priset delades ut i fyra kategorier: Crimetime Award Årets deckardebut gick till Klas Ekman, Crimetime Award Årets barndeckare tilldelades Johan Rundberg, Anna Jansson fick motta Crimetime Award Årets hederspris, och Lars Kepler vann BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.

Motivering hederspris Anna Jansson:

“Prisad, älskad och framför allt läst! Under de senaste tjugo åren har den här folkkära och produktiva författaren skrivit över 60 böcker, som sammantaget sålt mer än fem miljoner exemplar bara i Sverige, och blivit utgiven i 16 andra länder. Hennes välskrivna deckare innehåller inte bara smarta kriminalgåtor, utan visar också på vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer. Hon bjuder även på sin egen vetgirighet, och kryddar sina berättelser med kunskap om historien, naturen och vetenskapen. Hennes högt älskade polishjältinna Maria Wern firade 20-årsjubileum förra året och är minst lika omtyckt av tv-publiken som av läsarna. Maria Werns son Emil har dessutom fått sin egen barnboksserie för de unga spänningsslukarna. Och som om det inte räckte att med otäcka mord avbefolka Gotland så har hon även startat en ny deckarserie i Örebro, med polisen Kristoffer Bark som huvudperson.”

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och delades för fjärde året i rad ut i samband med Bokmässan i Göteborg. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Prisutdelningen ägde rum inför en studiopublik på Svenska Mässan och sändes också live via Bokmässan Play. 

foto: Emma Grann/ Bokmässan Göteborg