På onsdag avvecklas flera restriktioner som införts på grund av covid-19

“Från och med imorgon, den 29 september, avvecklas flera restriktioner som införts på grund av covid-19”, meddelar Region Örebro län.

– Det är anpassningar som nu innebär att fullvaccinerade vuxna, barn och unga kan återgå till ett mer normalt liv igen. Det är den höga vaccinationstäckningsgraden som är grunden till att det här steget kan tas. Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd som gäller från och med i morgon gör skillnad på om du är vaccinerad eller inte vaccinerad, säger Region Örebro läns smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

– Är man ovaccinerad ska man faktiskt inte gå på större evenemang, som idrottsevenemang, konserter, bio, gå på krogen. I princip så handlar det om att om du vill umgås med dina vänner på ett vanligt socialt sätt, ja då behöver du vara vaccinerad. Det är individens ansvar att se till att man är vaccinerad, säger Gunlög Rasmussen.

Dessa restriktioner tas bort: Deltagartak för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster i hyrda lokaler, restriktioner på serveringsställen samt Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån.

källa: Region Örebro län