Här är Närkes “knasigaste träd”

Slingriga, knöliga, spretiga och fantastiska. Under sommaren efterlyste Skogssällskapet bilder på knasiga träd och hundratals bilder från hela landet har kommit in. I Närke har Skogssällskapet utsett ett träd med en mycket märklig utväxt till Närkes knasigaste träd.

– Efterlysningen av de knasiga träden har väckt ett otroligt engagemang. Många närkingar har tagit sig ut i naturen för att upptäcka den mångfald som finns, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Bilderna som kommit in visar på en stor variation i ”knasighet”. Allt från träd som kryper längs marken, har mångtaliga stammar, har vuxit ihop med andra träd eller vuxit ihop med något helt annat – som grindar, skyltar eller stenar.

Det är i hård konkurrens som Skogssällskapet har utsett det knasigaste trädet i varje landskap, totalt 25 stycken. I Närke är det ett träd med en mycket märklig utväxt som utsetts till landskapets knasigaste träd. Fotografen har kontaktats för att få ett symboliskt pris.

– När vi utsåg de 25 träden för våra 25 landskap har vi velat få en bred representation av olika typer av ”knasighet”. Närkes träd är ett lövträd i Råå uddar naturreservat som har fått en oerhört märklig utväxt. Vi har också utsett ett bonusträd, ett lövträd i Karlslund strax väster om Örebro som ser ut att grensla en sten, säger Karin Fällman Lillqvist.

källa/ foto: Skogssällskapet/Kerstin Foglander/Erik Sjödin