Konstnären Cecilia Jansson är Årets Formbärare

Svensk Forms styrka har i alla tider varit att omedelbart ta sig an samtidens utmaningar, idag med visionen Ett hållbart samhälle genom god design. På föreningens födelsedag den 6 oktober korar våra regionalföreningar för nionde året i rad sina Formbärare över hela landet för att manifestera designens kraft. Konstnären Cecilia Jansson är Årets Formbärare i Örebro län.

Motiveringen:

Med minutiös precision i utförandet behandlar konstnär Cecilia Jansson viktiga teman och ämnen i sina högst personliga verk. Cecilia tar sig an och kombinerar olika material på spännande och helt oväntade vis. Hon är en drivkraft och källa till inspiration för många – som utställare, lärare och i sitt engagerade arbete på Kumlaanstalten. Genom utställningar, konstresidens och workshops för Cecilia ut sitt konstnärskap i världen – från New York till Shanghai via konstbiennalen i Venedig.

Formbärarna är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag, på Svensk Forms födelsedag.

– Årets Formbärare lyfter fram formområdets bredd och djup i olika skalor – från lokalsamhällets stadsplanering till 3D-printade keramiska byggstenar. Utmärkelsen visar att engagemanget för design är stort över hela landet, vilket flera av årets Formbärare bidragit till genom sin kunskapsförmedling vare sig det gäller utbildning, böcker eller designcamp för ungdomar, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.