Nu kommer Jonas Classons bok om lappugglan

”Det var som att kliva in i Narnia” säger prisbelönte fotografen Jonas Classon om sitt första omtumlande lappugglemöte. Det har gått tio år sedan han klev ur sjuksängen efter en lång sjukdomsperiod och gav sig ut i skogen för att försöka fånga lappugglan på bild. Nu sammanställs bildsamlingen i en unik skildring av lappugglans liv.

En av huvudkaraktärerna i boken är lappugglan bakom den världsberömda bilden ’’Night Hunter’’ som skildrar en lappuggla som spänner fram klon i fullmånens sken. Bilden blev snabbt världskänd och har prisats med några av de tyngsta internationella fotopriserna och publicerats i hundratals tidningar runt om i världen. Exempelvis i The Times, två gånger. Bilden har även ställts ut i bl.a Natural History Museum i London.

’’Att följa bildens resa genom världen har varit otroligt spännande. Jag trodde aldrig att en bild tagen bara ett par mil hemifrån skulle göra ett så starkt avtryck och nå miljontals människor. Men det känns såklart fantastiskt att skogens doldis fått komma fram i rampljuset’’ säger, Jonas Classon.

Men månskensbilden är bara en av många bilder på lappugglor som Jonas tagit under åren. Tusentals timmar har han spenderat ute i skogen för att skildra skogens kanske mest mystiska och mytomspunna varelse och fascinationen tycks aldrig falna.

Nu släpper han sin andra bok tillsammans med författaren Anna Froster. Boken är rikt illustrerad med ett vidunderligt fotomaterial och genom personliga och pedagogiska texter får vi lära känna lappugglan på ett helt nytt sätt.

Lappuggla – Skogens dolda väsen, ges ut av Avium Förlag. Ute i handeln den 12 oktober.

Lyssna gärna på Jonas program i serien Örebropratarna från sommaren 2021: