Örebro tog silver i Årets Arkitektkommun

Återigen tilldelas Örebro kommun en topplacering som Årets Arkitekturkommun. I år placerar sig Örebro på en andra plats. Ett bevis på att Örebro lyckats kombinera ett högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla en attraktiv och hållbar arkitektur.

Det är femte året i rad som utmärkelsen delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

– Det här är ett fortsatt kvitto på att vi klarar av både höga ambitioner i gestaltning och volym i byggnation samtidigt som vi nu klättrar i poängen utifrån vårt arbete med klimatfrågor, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

– Fantastiskt att vi år efter år hamnar på pallplats. Det betyder att arkitektkåren och byggbranschen har förtroende för hur vi arbetar. Att vårt samspel med arkitekter och byggherrar uppskattas och fungerar är viktigt för att kunna möta klimatförändringar och förändringar i samhället, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt.

Örebro har i år stärkt resultatet vad gäller delindexet avseende byggande, rutiner och lagefterlevnad. I år placerar sig Örebro på samma poäng och resultat som förstapristagaren och knappar i denna del in några poäng på vinnaren. Resultatförbättringen för Örebro förklaras av att kommunen både är med i föreningen Klimatkommunerna och ställer klimatkrav på byggmaterial vid ny- och ombyggnation av egna fastigheter. Det som skiljer ut Örebro och gör att kommunen inte får högre resultat är hur det planerade byggandet i relation till flyttnettot utvecklats den senaste femårsperioden. När det gäller planerat byggande i relation genomsnittligt flyttnetto ligger Örebro näst sist av kommunerna på topp 20.

,