Lär om stadsbranden 1854 – app guidar dig genom historien

Den stora stadsbranden 1854 var en av de mest omvälvande händelserna i Örebros historia. Inom ramen för Spökstaden lanseras en historisk guide om branden där alla kan lära sig mer om både själva brandnatten och hur staden påverkades. Guiden finns i appen Geostory och är specialskriven för Spökstaden, skriver Örebrokompaniet i en information.

Berättelsen om stadsbranden i Örebro, ”En ryslig marsnatt 1854”, utgår från specialskrivet material. Den dramatiska branden kom att lämna stora avtryck. Nya stadsplaner ritades och nya gator tog form. Nya stenhus uppfördes i city och den gamla hantverksstaden blev en modern industristad.

I Örebros historiska guide möter användaren Johan och Lotten, två ungdomar som levde på mitten av 1800-talet. Under brandnatten korsas deras öden, vilket kom att påverka deras liv för all framtid.  Berättelsen tar upp verkliga händelser som kryddas med dramatiska skildringar.

Den guidade turen rör sig i Örebros centrala delar. Den finns tillgänglig dygnet runt och alla platser betraktas utifrån. Musiken framförs av Svenska kammarorkestern och berättartekniken bygger på den tvärmediala metoden BerättarTrädet. Metoden är framtagen av berättarinnovatören och innehållskuratorn Ewa Kron som har jobbat med att gestalta berättelser på Skansen i 17 år. BerättarTrädet är en metod för att utveckla platsers berättelser ur ett strategiskt och effektivt berättande i olika kanaler. Den tar särskild hänsyn till platsers historiska berättelser och att bygga karaktärer från grunden.

I appen Geostory kan användaren ta del av historier och samla historisk information om nya platser med spelet Heritage Hunter. Innehållet bygger på inlästa berättelser med kompletterande bilder, nyhetsnotiser, ljud, länkar och historiska objekt från europeiska museidatabaser. I appen finns guider utformade som tidsresor med turer skapade utifrån platser eller teman. Geostory drivs av utvecklarna Jens Engelbrecht, Christoffer Jadelius, Emil Jadelius samt inläsaren Stina Engelbrecht.

Örebros guide ”En ryslig marsnatt 1854” lanseras vecka 44, är gratis och finns att ladda ner där appar finns. Den går att lyssna med och utan hörlurar, men för bästa upplevelse rekommenderas hörlurar.

källa/ foto: Örebrokompaniet