ÖSK får 625 000 från allsvenskans sponsor – när supportrarna fick bestämma

Nu delas hela 20 miljoner kronor ut till klubbarna i Allsvenskan och Superettan från huvudsponsorn Unibet via Hemmaklubben. Det är supportrarna som bestämt hur stor summa som tilldelas varje klubb. AIK placerade sig överst i Hemmaklubbens sluttabell, och får därmed 2 miljoner kronor. På andraplats hamnade IFK Göteborg, som klättrade från fjolårets fjärdeplats, vilket ger 1,7 miljoner kronor. ÖSK Fotboll Herr får 625 000 ur den här kassan


Varje säsong genomför elitfotbollens huvudsponsor Unibet initiativet Hemmaklubben, där supportrarna styr hur stor del av 20 miljoner kronor som tillfaller deras klubb i slutet av året. Detta bygger på att supportrarna registrerar sig på Unibets hemsida och väljer sin klubb bland lagen i Allsvenskan och Superettan. Hemmaklubben har en fördelningsmodell i fallande ordning, där den högst placerade klubben får 2 miljoner kronor, och den lägst placerade får 200 000 kr.

– Vi på Unibet är själva supportrar, och det är något vi har med oss i vårt sponsorskap av Allsvenskan och Superettan. Hemmaklubben handlar om att förbättra supporterupplevelsen genom att skapa ett extra verktyg för supportrar att påverka hur stor summa som tillfaller ens klubb. Pengar som i sin tur kan förbättra klubbens verksamhet och i förlängningen leda till fler framgångar på fotbollsplanen, säger Philip Lagström, Sverigechef på Unibet.

Pengarna från Hemmaklubben går till satsningar på akademi och talangutveckling, vilket är ett gemensamt beslut från klubbarna själva.

– Utdelningen från Hemmaklubben 2020 har redan gjort stor nytta för klubbarnas akademisatsningar ute i landet. Pengarna har bland annat använts till nya konstgräsplaner, instruktörer, utbildningar, resekostnader och material, säger Philip Lagström.

Störst supporterstöd i Hemmaklubben 2021 fick AIK, som tilldelas hela två miljoner kronor. AIK fick 17,3 procent av samtliga röster, två procentenheter mer än tvåan IFK Göteborg, som i sin tur klättrade förbi både Djurgården (14,20%) och Hammarby (10,30%) jämfört med förra årets tabell.

Fyra klubbar i årets Superettan (Gais, Örgryte IS, Helsingborgs IF och GIF Sundsvall) fick ett supporterstöd stort nog för att ta plats på den övre halvan av Hemmaklubbens tabell, före flera av de allsvenska lagen. Tre av dessa hamnar dessutom på topp tio (Gais 7:a, Örgryte 8:a och Helsingborg 9:a) vilket ger mellan 850 000 till 750 000 kr.

Degerfors IF, från en ort med under 10 000 invånare, har sjätte störst supporterstöd i landet baserat på Hemmaklubbens tabell. Klubben tar ett steg uppåt efter fjolårets sjundeplats och får nu hela 900 000 kronor till klubbkassan, tack vare supportrarnas insats.

Som nykomling i Superettan gör Landskrona BoIS debut i Hemmaklubben. Och skåningarnas fans såg till att laget går raka vägen in på 17:e plats i tabellen, vilket ger en halv miljon kronor. Även Halmstad BK gör ett anmärkningsvärt kliv uppåt, då fansen förbättrat fjolårets 24:e plats till en tionde plats. Klubben får 700 000 kronor, vilket är dubbelt så mycket jämfört med 2020.

källa/ foto: Unibet

,