Då invigs minnesmärke av Sveriges första demonstration för homo- och bisexuellas rättigheter

Fredagen den 17 december invigs ett minnesmärke för att uppmärksamma den första demonstrationen för bi- och homosexuellas rättigheter i landet. Den skedde i Örebro den 15 maj 1971.

“Önskemålet om ett minnesmärke har blivit förverkligat genom en motion från RFSL och blir en symbol för värdet av mänskliga rättigheter och hör samman med vår demokrati. Minnesmärket är gjort av konstnären Edith Hammar. Det är gjutet i brons med en grönpatinerad yta och placerat i stengrunden framför Rådhuset. Medverkande på plats är Jimmy Nordengren (C) 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsen, Kata Wennberg tf. Konsthallschef samt Pell Uno Larsson från RFSL”, skriver kommunen i en information.

Dag och tid:
 fredagen den 17 december kl 11.00
Plats:
 Drottninggatan 9, utanför entrén till Rådhuset

Bilden är från Örebro Pride-paraden 2015.

arkivbild