Dramatiska ökningar av priserna för bostäder – upp över 100 procent på tio år

De senaste tio åren har bostadsrättspriserna i Örebro län gått upp med hela 104 procent, vilket är femtonde mest i landet. Under samma period har priset på villor gått upp med 107 procent, vilket är tredje mest i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Historiskt låga räntor och växande bostadsbrist har fått bostadspriserna att öka kraftigt under hela 2000-talet. Prisutvecklingen fick dessutom en extra skjuts de senaste två åren, genom den exceptionellt höga efterfrågan på villor och större lägenheter under pandemin, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det fanns ett stort flyttbehov redan innan de nya pandemirestriktionerna infördes. Nu kan intresset för att bo större öka igen, vilket talar för en hög aktivitet på bostadsmarknaden även framöver. Lönerna har dock inte stigit i samma takt som bostadspriserna och om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar, säger Marcus Svanberg.

källa/ foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

,