Omikron är den helt dominerande virusvarianten – märks i Örebros avloppsvatten

Analyser av SARS-CoV2 i avloppsvatten visar att halterna har ökat kraftigt på mycket kort tid. Dessutom hade varianten omikron konkurrerat ut delta redan i början av januari 2022 – i Umeå, Uppsala, Örebro och Kalmar. Det visar färska resultat från det miljöepidemiologiska centrumet SEEC.

– Nu ser vi att avloppsvattnet återspeglar utvecklingen av smittspridningen i samhället, och i tider när testkapaciteten inte räcker till kan dessa mätningar vara viktig information för ansvariga myndigheter, säger SLU-forskaren Anna Székely, som har lett arbetet.

Förekomsten av omikron i avloppsvatten från fyra orter har analyserats från vecka 50 till vecka 2, och SEEC-forskarna konstaterar att omikron i princip har tagit över helt på väldigt kort tid. Från 0 procent vecka 51 till 100 procent redan vecka 1 i Umeå och i vecka 2 i Uppsala och Örebro. Av de orter som undersöktes var det bara i Kalmar som delta-varianten detekterades i knappt mätbara nivåer vecka 2.

– Det är fascinerande att se hur snabbt och totalt omikron har tagit över spelplanen, säger SLU-forskaren Maja Malmberg.

– Det är fortfarande mycket vi inte vet om hur utsöndringen av virus i avföring påverkas av t.ex. virusvariant, vaccinationsstatus eller mild eller allvarlig sjukdom, men trots det verkar mätningar vara tillräckligt tillförlitliga för att kunna visa på nya utbrott, säger Maja Malmberg.

källa: SLU