Här är de första konstnärerna i sommarens OpenArt – nio med anknytning till Örebro

Det är äntligen dags att presentera de första konstnärerna som kommer att ställa ut under OpenArt i sommar med start 18 juni. I urvalet hittar vi nio konstnärer som gemensamt har lokal anknytning till Örebro.

Under konstsommaren 2022 kommer centrala Örebro myllra av verk från konstnärer från hela världen men redan nu kan vi presentera några konstnärer som antingen bor, verkar eller har studerat i Örebro. I årets upplaga finner vi nio konstnärer med lokal anknytning som arbetar med måleri, rumsliga installationer och skulptur, i både stor och liten skala.

En bland dem är Tobias Bradford som förra året erhöll Maria Bonnier Dahlin-stipendiet och som nyligen haft utställning på Bonniers konsthall. Tobias Bradford är utbildad på Örebro konstskola, Goldsmiths University of London och har även inlett studier på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Bradford arbetar främst med mekaniska skulpturer vilka både undersöker och suddar ut gränsen mellan det mänskliga och maskinen. Inspirationen kommer ofta från barndomsminnen och inte sällan återkommer konstnärens kropp och ansikte i installationerna.

I årets lokala urval återfinns Henrik Jonsson och Kristina Lindberg som båda tidigare ställt ut på OpenArt. Henrik Jonssons konstnärskap tar sin form ur konsthistorien där klassiska målningar kommer till liv i tredimensionella skulpturer. I Kristina Lindbergs skulpturer är det materialet som står i centrum; där egenskaperna och uttrycken i material som trä, sten och stål närmast utforskas på ett vetenskapligt plan.

Kristina Lindberg började sin konstnärsutbildning på Örebro konstskola. Precis som Bradford och Lindberg tillhör även Robert Söderqvist och Malin Tivenius skaran som utbildats vid Örebro konstskola. Malin Tivenius som sedan studerat på både Umeå konsthögskola och Konstfack arbetar både skulpturalt och rumsligt medan Robert Söderqvist omsorgsfulla måleri består av landskap med motiv från både stad och natur.

Frida Ingha är frilansande journalist, föreläsare och konstnär och arbetar i sitt konstnärskap med politisk aktivism. Ingha har dövblindhet, rörelsehinder och ett omfattande behov av personlig assistans. Med sitt perspektiv delar hon med sig av sina erfarenheter i frågor om jämställdhet, inkludering och solidaritet. Ingha arbetar med texten som grund i sitt konstnärskap och ofta samhällskritiskt men med en lättsamhet som lockar in publiken i allvaret.

Jag har dövblindhet och jobbar därför mycket med taktila material och punktskrift. Jag använder min egen kropp och mina egna erfarenheter för att förtydliga abelism” skriver Frida Ingha om sitt konstnärskap.

Även Örebros fristadsstipendiat Abdalla Basher är med i sommarens utställning. I höstens utställning Revive på The Contemporary Garage lät Basher kartong stå i fokus när han genom verket arbetade med att återuppleva ett objekt och ge det nytt värde. I Tedde Twetmans konstnärskap är det främst ord, bilder och symboler som får andra innebörder när de placeras i nya sammanhang. Förbipasserande på Nygatan i Örebro kan ha upptäckt Twetmans alster ”Corona? Nej tack”.

Jelena har återkommande arbetat i deltagandebaserade processer och har haft flera konstprojekt i länet, bland annat Bortom de blå bergen; Jag är Stenart. Som konstnär arbetar Jelena utifrån det som sker i mötet med ett material, andra människor eller en plats.

På OpenArt 2022 kommer de lokala konstnärerna tillsammans med det nationella och internationella urvalet konstnärer att sätta stor prägel på Örebro i en efterlängtad utställning som öppnar 18 juni.

källa/ foto: Örebro kommun OpenArt/arkivbild

Hela listan

Abdalla Basher
Frida Ingha
Henrik Jonsson
Jelena
Kristina Lindberg
Malin Tivenius
Robert Söderqvist
Tedde Twetman
Tobias Bradford

,