Fler än 12 000 nya covid-fall förra veckan

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i Örebro län. Förra veckan konstaterades drygt 12 200 nya fall. Fler än hälften av fallen finns i åldersgruppen 20-49 år. Smittspridningen är också stor bland barn, konstaterar Region Örebro län.
– Det är nu allt tydligare att pandemin är inne i ett nytt skede som innebär stor samhällspåverkan. Däremot påverkas inte vården och omsorgen i samma utsträckning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Under måndagen vårdades 17 personer på vårdavdelning vid något av länets sjukhus med huvuddiagnosen covid-19. Ytterligare 15 personer vårdades på grund av andra orsaker, men hade också covid-19, varav en på intensivvårdsavdelning.

– Rimligen borde smittspridningen snart vända neråt igen, dels till följd av att många har fått ett skydd efter att de har varit sjuka, men även utifrån vaccinationsarbetet som fortskrider. Allt fler har tagit en tredje dos och det är viktigt att vaccinationsarbetet fortsätter i snabb takt då en tredje dos även ger ett visst skydd mot smittspridning, säger Gunlög Rasmussen.