I år hyllas koreografen Lena Josefsson – dans, pop-föreställningar, workshops samt en utställning

Kulturnämnden beslutade i dag att satsa 120 000 kronor för att ge stöd till Dansfestivalen Raande Vo till hyllning av koreografen Lena Josefsson.

-Det är en stor glädje att Kulturnämnden idag har beslutat att avsätta 120 000 kronor som stöd till Dansföreningen Fröjdans projekt ”Dansfestival Raande Vo” som kommer att genomföras till minne av koreografen Lena Josefsson som gick ur tiden 2020, säger Lennart Bondeson (KD) ordförande kulturnämnden.

Dansfestivalen kommer att genomföras med sitt fokus under vecka 36 i september och även senare under hösten och kommer att innehålla dansföreställningar, pop-föreställningar på gator och torg, workshops samt en mindre utställning. Föreställningar kommer bland annat att ske på Hjalmar Bergmanteatern och Örebro Konserthus.

Projektet och festivalen inleder nu flera samarbeten med Open Art, Live at Heart, Örebro, ÖBO, Örebro Konsthall, Svenska Kammarorkestern och nya Kulturkvarteret, med dansen i centrum.

Lena Josefssons gärning kan inte överskattas, hon har erhållit alla utmärkelser en koreograf kan få och väckt uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser genom dansgruppen Kompani Raande Vo.

-Vi är glada att Festivalen kommer att kunna lyfta och uppmärksamma Lena Josefssons gärning i Örebro samt att bidra till att stärka den professionella dansen i hela länet, vilket gör festivalen som något helt unikt under sommar och höst 2022, säger Linda Palmbrant (S), vice ordförande i kulturnämnden.

Dansfestivalen är en samverkan i finansieringen och stöd från bland annat Örebro kommun, ÖBO, Region Örebro län, Statens kulturråd. En viktig del i Lena Josefssons och danskompaniets verksamhet var att arbeta med ungdomar för att visa hur viktig dansen är som verktyg för delaktighet och inkludering – för ett socialt hållbart samhälle.

-Det är glädjande att dansfestivalen har möjlighet att bidra till utveckling av dansen i samverkan mellan professionella dansare och andra kulturaktörer i länet, säger Ingvar Bilock (C) ledamot i kulturnämnden.

källa: Örebro kommun

,