Nu får det nya vattentornet sin fasad

Nu har monteringen startat av den 35 meter höga ytterfasaden på vattentornet Lyra i Adolfsberg, det som vann arkitekttävlingen 2016 och som ger tornet sitt utseende.

Bygget av Örebros nya vattenreservoar Lyra startade för snart två år sedan. Nu, 4 900 lastbilslass grus och 500 betongbilar senare, går bygget in i slutfasen och flera milstolpar beräknas nås de kommande veckorna, informerar Örebro kommun.

– Den närmaste tiden blir taket klart, och därmed kan man säga att själva vattenreservoaren nu i stort sett är klar. Det är en riktig milstolpe i bygget och ska såklart firas med en taklagsfest, säger Stefan Sjögren, enhetschef Vattenverket.

– Lyra blir lite av ett nytt landmärke här i Örebro, så det känns spännande att vara igång med konstverket. Man törs nästan inte titta, tre kranar måste arbeta i perfekt synk för att få de stående balkarna på plats. Och då har vi inte ens kommit till de längre balkarna än. De är över 30 meter långa och kommer levereras på lastbil under vecka 8. Det kan bli så att vi måste stänga av trafiken korta perioder för att de ens ska kunna ta sig fram till byggplatsen, säger Stefan Sjögren.

källa/ foto: Örebro kommun

,