Uppmaningen: Åk kollektivt – och låna en cykel

I vår kan utvalda bilpendlare testa kollektivtrafik i kombination med vikcykel helt gratis. Bakom försöket står EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan och Länstrafiken i Örebro län. “Du som blir utvald får låna en smart vikbar cykel som du kan bära med dig på tåget eller bussen”, säger Felicia Elmström på Fossilfritt 2030 – Rena resan.

­– Vi människor behöver en halvtimmes motion per dag för hälsans skull, och den som cyklar en del av arbetspendlingen får enklare ihop sina 30 minuter, säger Felicia Elmström vidare.

För att bli utvald behöver du anmäla sig via projektets hemsida. Deltagarna väljs sedan ut utifrån olika kriterier. I första hand riktar sig erbjudandet till länsbor som idag gör sin resa med bil. Cykeln som testresenärerna får låna är vikbar och den kan bäras med ombord på tåg och buss. Förutom lånecykeln erbjuds de utvalda testpersonerna ett resekort från Länstrafiken som gäller i hela länet i en månad. Kortet kan användas på både tåg och buss.

– I stället för att du kör själv kan du sitta på bussen och koppla av, läsa eller hålla kontakt med nära och kära, säger Sandra Lee, sektionschef marknad på Länstrafiken i Örebro län.

foto: Projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan