Båttrafik på Hjälmaren ut till Björkön, Vinön och Katrinelund

Under sommaren kommer det att anordnas turtrafik på Hjälmaren med besök på Vinön, Katrinelund och Björkön.  

-Äntligen möjliggör vi för fler Örebroare att ta del av fantastiska Hjälmaren! Jag ser fram emot att i sommar kunna hoppa på en turbåt från Naturens hus med flera stopp på besöksmål i Hjälmaren. Hjälmaren har stor potential både när det gäller upplevelser för rekreation, friluftsliv och turism och vi hoppas att turtrafiken bidrar till bättre förutsättningar för näringslivets och lokalsamhällets utveckling. Hoppas många nu tar chansen när denna möjlighet kommer att erbjudas i sommar, säger Ullis Sandberg (S), ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad. 

Ambitionen är att turtrafiken ska bli en permanent verksamhet för att tillgängliggöra Hjälmaren både för Örebroare och för besökare. Årets turtrafik är en satsning för att undersöka förutsättningar för framtiden.  -Vi såg redan förra året när vi under några helger körde turer ut till Björkön att intresset var otroligt stort. Det har fått oss att vilja skapa en mer permanent lösning och även utvidga den ytterligare så att fler har möjligheten att dels få uppleva sjön men även att hitta fler smultronställen runtom i kommunen. Det är så viktigt att möjliggöra det här för människor, både invånare och besökare, säger Linda Larsson (C), vice ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad 

Turerna planeras till Vinön med fina badstränder och Björkön som är Örebros senaste naturreservat med vackra natur- och kulturmiljöer. Det planeras även ett stopp i Katrinelund. Turerna planeras gå från Naturens hus med start från maj och mer information om turtabeller och biljettpriser publiceras på Örebro kommuns hemsida under våren. -Örebro är ju egentligen en sjöstad och det är väldigt roligt att man nu kan komma ut på Hjälmaren genom båtturer i sommar. Från Naturens hus går turbåtar mot Katrinelund, Vinön och vårt senaste naturreservat Björkön. En fantastisk möjlighet för barnfamiljer, seniorer och alla andra att på ett smidigt sätt uppleva Hjälmarens natur- och kulturmiljöer, säger David Gelinder (KD), presidieledamot Programnämnd Samhällsbyggnad. 

källa/ foto: Örebro kommun/arkivbild

,